Van het eerste EKG tot de meest recente Wi-fi connectie

Sinds de eerste elektrocardiogrammen  (EKG’s) werden afgenomen in 1902 heeft het  EKG zijn waarde bewezen in de cardiologische diagnostiek en in de therapie. Men kan zich geen aanpak van STEMI en NONSTEMI (respectievelijk transmuraal en niet transmuraal infarct) voorstellen zonder  EKG.
Daarnaast is het EKG nog steeds in evolutie, en onderwerp van onderzoek: de diagnostiek van de lokalisatie van ventrikeltachycardie, en de criteria voor normaliteit bij atleten (de Seattle criteria) zijn hiervan een voorbeeld.

cardiologieAndere  EKG technieken spelen een belangrijke rol bij het herkennen van belangrijke aandoeningen: het inspannings-EKG helpt nog steeds om angina pectoris en ischemisch hartlijden te depisteren met een zeer grote gevoeligheid, en is nog steeds beter dan allerhande imaging technieken, zoals in een recente publicatie in de New England Journal nog werd aangetoond. Signal averaging EKG kan een aanleg voor ritmestoornissen, zowel op atriaal als ventriculair niveau aantonen.

Langdurige EKG registratie was de droom van Holter en begon pas in de jaren  ’60.
Intussen is de registratie met taperecorders vervangen door digitale recorders en kunnen de signalen over het net verstuurd worden om gesofisticeerde analyse mogelijk te maken. Dit kan 24 uur, of voor langere tijd. Dit is geïndiceerd bij het vermoeden van atriale fibrillatie, zoals na een CVA of TIA.

Klassieke Holterregistratie blijft geïndiceerd:

•         Om symptomen te verklaren
•         Om een diagnose te stellen van ritme- of geleidingsstoornissen
•         Om het risiko op plotse dood te evalueren
•         Om een behandeling te beoordelen

 

 

 

 

De volgende stap was eigenlijk het implantaat. Men kan speciaal hiervoor ontworpen devices implanteren, of gebruik maken van pacemakers of defibrillatoren. Deze kunnen via het GSM netwerk worden geconnecteerd, of via het internet.

 

Er is natuurlijke een belangrijke evolutie geweest in de mogelijkheden om signalen op te nemen en te analyseren, en er zijn meerdere apps die mits een kleine aanpassing aan een smart-Phone signalen kunnen doorsturen. Dit dient allemaal nog geëvalueerd te worden, maar zal zeker een rol spelen in de nabije toekomst

 

Prof. Luc Jordaens
Cardiologie BHC –St-Anne St-Remi, CHIREC