Binnen de verschillende sites, wordt de palliatieve zorg georganiseerd in de vorm van mobiele multidisciplinaire teams in het ziekenhuis, bestaande uit arts, verpleegkundige en psycholoog. Deze teams formuleren een tweedelijns advies over de controle van de symptomen, ethische kwesties of de doorverwijzing van de patiënt na de hospitalisatie, en bieden extra ondersteuning aan de patiënt, zijn familie of het zorgteam. Ze bezoeken de patiënt op verzoek van de verantwoordelijke medisch specialist, die deze vraag stelt in eigen naam of een verzoek doorgeeft afkomstig van de patiënt, zijn familie of het zorgteam.
We beschikken binnen CHIREC niet over een palliatieve zorg-unit, maar we beschouwen dit type dienst van essentieel belang om ons aanbod van palliatieve zorg te vervolledigen, in het bijzonder in het kader van de nieuwe Delta-site die meer dan 500 bedden zal tellen. Er is momenteel een moratorium met betrekking tot het aantal palliatieve zorg-bedden in België, hetgeen een belemmering vormt voor de uitbreiding ervan, maar we zullen alle middelen gebruiken die ons ter beschikking staan om deze dienst aan te bieden aan onze patiënten.
De bijzonderheid in CHIREC is dat, volgend op de recente internationale aanbevelingen, de palliatieve zorg eerder in de zorg voor patiënten wordt ingebed, met een tussenfase van voortdurende zorg die de behandelingen tegen de ziekte integreert met behandelingen gericht op comfort, voordat men overgaat tot de exclusieve palliatieve fase.
In deze context is de voortzetting en palliatieve zorg onderdeel van de bredere ondersteunende zorg die appelleert aan verschillende actoren naargelang de behoeften van de patiënt: psychologen, diëtisten, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, esthetische verpleging, artsen gespecialiseerd in anesthesie-algologie, in fysische geneeskunde …
De samenwerking met de verwijzende artsen is essentieel in de palliatieve zorg. Zij worden regelmatig op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen en beslissingen over hun opname via rapporten of telefonisch contact en hebben een centrale plaats in de palliatieve thuiszorg. We zijn telefonisch tot hun beschikking bij een verzoek voor een advies over onze patiënten die palliatieve thuiszorg ontvangen.
De palliatieve zorg-teams van CHIREC werken samen met de begeleidende teams van de 2de lijn, en ook met de palliatieve zorg-eenheden, in de Brusselse regio en in andere regio’s van het land. CHIREC is lid van het Brusselse platform voor palliatieve zorg (Palliabru) en de Brusselse Federatie Palliatieve Zorg.
Dr. Dominique Bouckenaere is zowel coördinator van de ondersteunende zorggroep van het Chirec Cancer Institute (die alle specialismen omvat voor een complementaire aanpak van de oncologische behandeling), als verantwoordelijke van een mobiel team dat voor doorlopende en palliatieve zorg, voornamelijk actief in de Leopoldpark-site. Zij is ook voorzitter van de Brusselse Federatie voor Palliatieve Zorg (www.fbsp-bfpz.org ) die alle gespecialiseerde palliatieve zorgstructuren van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest samenbrengt. Deze federatie is de woordvoerder en de bevoorrechte gesprekspartner van de overheid inzake palliatieve zorg, neemt deel aan het werk van de Federale Evaluatiecel Palliatieve Zorg en het Gezondheidsplan van Brussel, en ze legt zich tevens toe op de wetenschappelijke doelstellingen ten aanzien van de professionaliteit van de palliatieve zorg en de aspecten opleiding en onderzoek.
Andere referentiepersonen specifiek voor de palliatieve zorg binnen CHIREC zijn:
Dr Martine Willocx, St-Anne St-Remi
Dr. Claude Finet, Eigenbrakel-Waterloo
Mevrouw Isabelle Groeve, verpleegkundige, E. Cavell
Mevrouw Christine Hodiamont, verpleegkundige, St-Anne St-Remi
Mevrouw Daphne Grulois, psycholoog, E. Cavell en Park Leopold Ziekenhuis
Mevrouw Nathalie Hoeden, psycholoog, St-Anne St-Remi
Mevrouw Aline Pohl, psycholoog, Eigenbrakel-Waterloo