Heel wat mensen kampen met aambeien (tot 25% van de consulten) en patiënten weten niet altijd of ze naar een gastro-enteroloog of een andere arts moeten gaan. Daarom besloot spijsverteringschirurg dr. Jurriaan Ebels om samen met zijn collega, gastro-enteroloog dr. Mohamed El-Hamdi, een proctologiekliniek op te starten in het Sint-Anne Sint-Remi Ziekenhuis van de Chirec-ziekenhuisgroep. Zes maanden na de opening van de kliniek geven ze tekst en uitleg.
“Aambeien zijn een veel voorkomende aandoening en mensen zoeken vaak niet snel hulp omdat ze het gênant vinden. We weten bijvoorbeeld dat 80% van de patiënten zichzelf ‘behandelt’. En als ze dan uiteindelijk naar het ziekenhuis komen, is de ziekte vaak al in een laat stadium. Aan het begin van het consult voelen ze zich vaak ongemakkelijk, maar dankzij gepersonaliseerde zorg en een stapsgewijze uitleg van wat we gaan doen, verloopt het onderzoek vlot”, aldus dr. El Hamdi.
Een consult voor aambeien is soms ook de poort naar screening voor darmkanker. “Veel van de patiënten die we zien, worden doorverwezen voor een colonoscopie, omdat aambeien mogelijk darmkanker kunnen verbergen”, zegt Mohamed El Hamdi.
Duo-consult
In de praktijk worden patiënten gezien in een gezamenlijk consult door dr. El Hamdi en dr. Ebels. “Toen ik alleen was om de patiënt te zien, moest ik hem meestal toch terugsturen naar de gastro-enteroloog. Nu is het heel eenvoudig. We zitten tegelijkertijd in twee kantoren naast elkaar en we kunnen patiënten direct naar elkaar doorverwijzen, zodat ze ook sneller de best mogelijke zorg krijgen”, zegt dr. Jurriaan Ebels.
Samenwerken met andere specialismen
Hoewel de patiëntenzorg voornamelijk gebaseerd is op dit duo-overleg, zijn er ook andere specialisten bij betrokken: twee radiologen die gespecialiseerd zijn in MRI van het bekken (dr. Said El Bouchaibi en dr. Christos Dimitriou), een andere gastro-enteroloog die endo-echoscans uitvoert in het Delta Ziekenhuis (dr. Sébastien Debroux) en twee fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in anorectale pathologie (Carole-Anne Nirin en Amandine Wallon).
De meest complexe gevallen worden eens per maand besproken tijdens multidisciplinair overleg.
Via de huisarts
De toegang tot de Proctologiekliniek is drieledig. “Patiënten komen op eigen initiatief, of worden naar ons doorverwezen door hun huisarts of via de Spoed in het geval van proctologische noodgevallen zoals hemorroïdale trombose”, zegt dr. El Hamdi. “We hebben nu een speciale plek voor hen in onze Proctologiekliniek. Voorlopig vinden deze consulten plaats op woensdagochtend, maar het is niet onwaarschijnlijk dat we deze tijd moeten uitbreiden, omdat de vraag toeneemt”, zo besluit de gastro-enteroloog.