Sinds kort heeft het Basiliek Ziekenhuis een nieuwe tool voor jonge patiënten: tablets. De patiëntjes krijgen ze voordat ze de operatiekamer binnengaan, tijdens de inductie van de anesthesie en in de verkoeverkamer.
De tablets zijn uitgerust met spelletjes om kinderen te ontspannen en gerust te stellen. Als ze moeten wachten kan dat nu in betere omstandigheden: ze worden afgeleid, ze zijn in de ban van de tablet en ze hebben bijna geen oog meer voor de zorg. De jonge patiënten zijn minder angstig en blijken minder onaangename herinneringen over te houden aan de soms traumatiserende ervaringen. Zelfs wanneer de anesthesist het masker op het gelaat van het kind plaatst, wordt de tablet voor de ogen van het kind gehouden zodat het contact met het scherm niet wordt verbroken. Beeldschermen houden de aandacht van een kind vast – net zoals dat het geval is bij volwassenen. Die eigenschap kan vervelend zijn in het dagdagelijks leven, maar is een voordeel in een ziekenhuiscontext.
Angstremmers die bijna systematisch toegediend worden voor een operatie, vertragen het ontwaken, verlengen het verblijf in de verkoeverkamer en zijn niet vrij van risico’s. Het gebruik van de tablet die voor afleiding zorgt, leidt tot een lagere dosis van de angstremmers of het afschaffen ervan. Het vermindert de stress op een veilige manier. Kortom, de operatie verloopt voor iedereen in betere omstandigheden.
Het verbeteren van het welzijn van het kind dat een chirurgische ingreep ondergaat is een meerwaarde, zoveel is zeker.
Sommige Franse ziekenhuizen gaan nog verder en organiseren een virtuele schattenjacht waarin het kind de held van het spel is.
Moet het gebruik van tablets uitgebreid worden naar volwassenen? Of stellen we voor dat patiënten hun eigen tablet of smartphone meenemen, om naar muziek te luisteren bijvoorbeeld?
Dr. Gilbert Bejjani, medisch directeur van het Basiliek Ziekenhuis
Dr. Sophie Lalieu, anesthesist, Basiliek Ziekenhuis