De Chirec-ziekenhuigroep heeft nu ook een liaisonteam in Waals-Brabant. Dr. Sophie Maes, kinderpsychiater in het Ziekenhuis Braine-l’Alleud-Waterloo aan het woord.
Door de impact van de pandemie en de maatregelen om de pandemie te bestrijden, kunnen adolescenten en jongvolwassenen geconfronteerd worden met psychische symptomen zoals angst, depressieve gevoelens, een gebrek aan sociaal contact of een onveiligheidsgevoel. Daarom geeft de federale regering extra steun aan mobiele teams.
Dr. Sophie Maes, kinderpsychiater in Braine-Alleud. “Er werden twee liaisonteams opgericht in Waals-Brabant: een vanuit het ‘Petite Maison’ in Chastres om op de kinderafdeling van de kliniek Saint-Pierre in Ottignies te werken en een ander team van de jongerenafdeling ‘Du Domaine’ om te helpen in het ziekenhuis in Braine-l’Alleud. Het is een tijdelijke maatregel die op 31 december stopt en het gebrek aan hulpverlening moet compenseren.”
Voor haar is deze situatie geen verrassing: “Het is het gevolg van de maatregelen die getroffen werden. We wisten dat er gevallen van decompensatie zouden zijn. Onze zorgcapaciteit raakte snel overbelast. We hebben slechts 650 plaatsen op het grondgebied. Dat is drie keer minder dan de capaciteit op intensieve zorg. We kunnen geen extra plaatsen toveren.”
Op het terrein is de nood hoog. “In september was ‘Du Domaine’ vol. Dit was me in mijn 20-jarige carrière nog nooit overkomen. Er is een veel hogere vraag naar ziekenhuisopnames.”
“Als onderdeel van het liaisonteam werden er twee psychologen aangenomen en twee opvoeders. Ik ben aangenomen voor tien uur per week. We onderhouden het contact met ouders en scholen. Ons doel is niet om de conventionele ziekenhuisopname te vervangen.”
Ze betreurt uiteraard het gebrek aan anticipatie: “Voor dit schooljaar werden er geen maatregelen genomen, behalve voor de kinderen die het slachtoffer zijn geworden van de overstromingen. Er moet hulp zijn voor alle leerlingen, bijvoorbeeld een keer per week om te praten over wat er gebeurt en hoe ze zich voelen.”
“Meestal zijn de diensten in de zomer zeer licht bezet. Vanaf september en nog meer in oktober en november keren patiënten terug en in december hebben we vaak een korte wachtlijst. Daarna, tijdens de wintervakantie, merken we een lichte verbetering. De vraag hervat dan in februari, maart en piekt in april-mei omdat de schoolstress toeneemt en de examendruk er aan komt.”