Kankerpreventie en -opsporing in het Chirec Cancer Institute: stand van zaken inzake baarmoederhalskanker

new logo CCI 2017 HD

Australië staat op het punt baarmoederhalskanker uit te roeien, maar in België is dat nog lang niet het geval. De oprichting van een Kliniek voor de Preventie en de Opsporing van Kanker in het Chirec Cancer Institute is dan ook een logische stap.  De kliniek maakt het, naast het bespreken van aanbevelingen voor vaccinatie, mogelijk om screening op baarmoederhalskanker via uitstrijkjes op te drijven, net zoals de opsporing van HPV bij verdachte laesies.

Jaar na jaar komen we meer te weten over de rol van Papillomavirussen (HPV) bij de genese van kwaadaardige letsels: ze tasten vooral huidweefsels en slijmvliezen aan en worden meestal doorgegeven via seksueel contact, maar ook via direct contact.

Vandaag zijn de virussen verantwoordelijk voor de meest voorkomende seksueel overdraagbare infecties wereldwijd. De heel resistente virussen kunnen maandenlang overleven in vochtige milieus. Van de meer dan 250 gekende serotypes, zijn er een twintigtal oncogeen en dus het belangrijkste doelwit van de beschikbare vaccins (serotypes 16-18-31-33-45-52-58).

Aanvankelijke beoogde de vaccinatie van vrouwen vooral de preventie van baarmoederhalskanker. Maar in 2017 toonden de studies van Hartwig – uitgevoerd in België en Europa – een significante toename aan van precancereuze en cancereuze letsels, niet alleen ter hoogte van de baarmoederhals, maar ook aan de vulva, de penis, de anus en vooral NKO-letsels.  Kankers door HPV komen steeds vaker voor dan kankers door een overmatige alcoholconsumptie en roken. En HPV vallen zowel vrouwen als mannen aan.

Een groot aantal studies van de WHO bevestigen de veiligheid van de vaccins zonder toename van het aantal auto-immune ziekten,  multiple sclerose,  Guillain-Barré syndroom en ook zonder toename van miskramen en trombose. De huidige aanbevelingen pleiten voor vaccinatie van meisjes en jongens tussen 9 en 14 jaar voor de preventie van alle kankers die gecorreleerd zijn met de virussen.

Bij vrouwen is de opsporing via uitstrijkjes onvoldoende (50%). Vaccinatie zou het mogelijk maken om heel wat kankers te voorkomen die vaak laattijdig opgespoord worden.

Een recente studie toont aan dat het aantal vrouwen van 18 tot 24 jaar dat drager is van de twee belangrijkste HPV-types in Australië daalde van 23% naar 1% tussen 2005 en 2015  na een campagne voor gratis vaccinatie sinds 2007 bij meisjes van 12 à 13  jaar en vanaf 2013 bij jongens.  In België gaat het er anders aan toe.

Om vaccinatie zo doeltreffend mogelijk te maken zou 80% van de bevolking gevaccineerd moeten zijn en dat is lang niet het geval in België en vooral niet in het Franstalig landsgedeelte waar antivaccinlobby’s heel actief zijn, ondanks de geruststellende studies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De oprichting van een Kliniek voor de Preventie en de Opsporing van Kanker binnen het CCI is een logische stap. Niet alleen om het over preventie en vaccinatie te hebben, maar ook om de opsporing via uitstrijkjes en HPV-screening op te drijven.

En dat is de weg die de Chirec Ziekenhuisgroep kiest.

Raadpleeg onze brochure over screening. 

Dr. Jean-Pierre Claes, Coördinator van de Kliniek voor Oncologie/Gynaecologie
Dr. Laurence Gordower, Coördinatrice van de Kliniek voor de Preventie en Opsporing van Kanker
Prof. Thierry Velu, Directeur van het Chirec Cancer Institute (CCI)

CRC-Clinique-Oncologie-Gynéco-pelvienne®Q-FR

CRC-Clinique-Prévention-Depistage-Cancer®Q-NL

 

Terug naar de newsletter Chirec Pro Nr 22