Dr. Afshin Yousefpour, kaakchirurg en hoofd van de hoofd en hals-dienst in het St-Anne St-Remi Ziekenhuis, heeft zich aangesloten bij het ziekenhuis van Eigenbrakel – Waterloo om er deze specialisatie te ontwikkelen. Een uitdaging die hij wenst aan te gaan in samenwerking met huisartsen en tandartsen van de regio.
Van oorsprong stomatoloog, ging dr. Afshin Yousefpour twintig jaar naar Engeland om er zijn opleiding te voltooien. Aan het eind van deze opleiding, begon de chirurg te werken in het Sheffield ziekenhuis waar hij de afgelopen zes jaar afdelingshoofd stomatologie en kaakchirurgie was, evenals het hoofd van de het multidisciplinaire hoofd- en hals-team van de South Yorkshire regio, met een bevolking van 1.700.000 inwoners. “Daar werkte ik samen met ORL-specialisten en plastisch chirurgen. Ik had de kans om regelmatig geavanceerde chirurgische hoofd-en hals-oncologie te beoefenen, evenals gezichtsreconstructie-chirurgie“, zegt de chirurg.
Kaakchirurgie in België wordt anders benaderd dan in Engeland. “Bij ons is er twee jaar specialisatie na stomatologie. In Engeland is het een veel langere opleiding, waar we ervaring en diepgaande expertise opdoen in alle aspecten van de hoofd- en – halschirurgie (craniofaciale chirurgie, chirurgie verband houdend met aangeboren afwijkingen zoals een gespleten gehemelte , chirurgie van de schedelbasis)“, zegt dr. Yousefpour.
Na de ontwikkeling van de hoofd- en halschirurgie in St-Anne St-Remi, is het doel van dr. Yousefpour nu het ontwikkelen van deze chirurge in Eigenbrakel – Waterloo, en er zorg van hoog niveau aan te bieden, als aanvulling op wat er al bestaat, en door het brengen van de verschillende specialismen die werkzaam zijn in het veld, dat wil zeggen met de nadruk op teamwork.
“Mijn voornaamste interesses zijn oncologische faciale cranio-maxillo-hals chirurgie, implantologie, tandheelkunde, maar ook de esthetische en reconstructieve chirurgie van het gezicht“, aldus dr. Yousefpour.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het centrum van Eigenbrakel het referentiepunt wordt van Waals-Brabant, met klinieken voor elke specialiteit. Naarmate het aantal doorverwezen patiënten groeit, is het doel om klinieken te hebben voor speekselklieren, hoofd- en halsoncologie,…. “Bovendien dient men op organisatorisch niveau te overwegen om patiënten bijeen te brengen op dezelfde verdieping van het ziekenhuis, om zo de verpleegkundige zorg te optimaliseren en opgeleide verpleegkundigen te betrekken bij hoofd- en hals-pathologieën, en logopedisten , fysiotherapeuten, enz…, kortom, zodat de multidisciplinaire aanpak op het peil is dat men kan verwachten van een chirurgie op dit niveau“, besluit dr. Yousefpour.