Sinds 4 januari is het Ziekenhuis Eigenbrakel- Waterloo verheugd om Dr. Louis Kinnen tot één van zijn artsen te kunnen rekenen. De oprichter van het Centrum voor Chirurgie van De Hand en de Bovenste Ledematen (CCM) van het Leopoldpark Ziekenhuis besloot om van horizon te veranderen door te de handchirurgie te gaan ontwikkelen in de site van Eigenbrakel.
Dr. Kinnen studeerde af aan de VUB in 1974, en begon direct zijn carrière bij Chirec, meer bepaald in het Leopoldpark, waar hij het CCM oprichtte. 36 jaar na de lancering van dit centrum, dat inmiddels serieus is uitgegroeid, koos hij voor een laatste uitdaging door toe te treden tot het Ziekenhuis Eigenbrakel- Waterloo, waar hij het handchirurgisch team versterkt en nieuwe impulsen zal geven, samen met dr. Sophie van Den Dungen, die al met hem gewerkt heeft in het Leopoldpark Ziekenhuis.
Nieuwe uitdaging
“Ik had een intellectuele behoefte om een nieuwe uitdaging aan te gaan en om te recreëren. Ik ben een schepper. Ik ben iemand die ideeën heeft, die innoveert. Natuurlijk is het noodzakelijk dat de uitdagingen die we aangaan, haalbaar zijn. Dat is hier het geval. Vervolgens had ik de kans om dr. Bernard Geulette te ontmoeten hier op de site van Eigenbrakel, en ook de directie. Ik legde ze mijn project voor en ze waren onmiddellijk positief“, zegt Dr. Kinnen.
Deze eminente specialist is erg blij met zijn eerste weken in het ZEW. “De infrastructuur van de kantoren is aangenaam, die van de operatiekamer is super. Ik ben ook erg blij met het enthousiasme dat hier heerst in het ziekenhuis voor wat in eerste instantie een kleine uitdaging was en nu een grote uitdaging wordt.”
Complementair aanbod
Als expert in de chirurgie van de hand en pols, met name in prothetische chirurgie, komt dr. Kinnen hier het prothetische chirurgie-zorgaanbod vervolledigen van een instelling die bekend staat voor de prothetische plaatsing van allerlei aard.
Sinds 1979 heeft Louis Kinnen zijn activiteiten gewijd aan de hand en pols. Tijdens bijna 40 jaar carrière heeft hij ook een ongelooflijke evolutie gezien van deze chirurgie. “Ik heb de geboorte van microchirurgie meegemaakt, met een periode waarin we dit heel veel hebben uitgevoerd. Vandaag doen we dit veel minder, want er zijn veel minder ernstige ongelukken op het werk, mede dankzij preventiecampagnes.”
Reddende arthroplastiek
“Bovendien zijn de omstandigheden veranderd”, zegt de chirurg. “In de afgelopen vijftien jaar is artrose-chirurgie geëxplodeerd als gevolg van de veroudering, maar ook dankzij de enorme technologische vooruitgang. Voor artrose van de duim, bijvoorbeeld, zet ik enkel nog prothesen die toelaten aan mensen die lijden aan slopende artritis om hun activiteiten voort te zetten.”
Dr. Kinnen kwam twee maanden geleden aan, maar nu al draait hij op volle capaciteit. “De afdeling spoedeisende hulp is in kennis gesteld van onze aanwezigheid. Er is dus een geleidelijke structurering van het toezicht op noodsituaties die hier binnenkomen, zowel voor volwassenen en kinderen.”
Gestructureerde behandeling
Ten slotte benadrukt de chirurg het belang van gestructureerde zorg voor de patiënt. “We moeten nu geleidelijk de revalidatie organiseren, want wie handchirurgie zegt, zegt onvermijdelijk revalidatie. De handchirurgie vraagt om een goede revalidatie, onder leiding van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn op dit vlak. Dit is precies de volgende stap die de komende maanden gezet zal worden binnen de instelling.”