Sinds 2013 besloot dr. Quentin Gaudissart in het ziekenhuis van Eigenbrakel om haar ervaring opgedaan in Frankrijk in het Saint-Philibert ziekenhuis in Rijsel te gebruiken en het Equiligne Centrum uit te bouwen, samen met dr. Christophe Ghys, endocrinoloog.
“Met heel het team* wilden we de patiënt die de moed heeft om het fysieke en psychische lijden veroorzaakt door obesitas onder ogen te zien, een multidisciplinaire kwaliteitsvolle ondersteuning bieden, zonder een oordeel te vellen”, aldus dr. Gaudissart.
“Gezien het feit dat het voor het merendeel om polypathologische patiënten gaat, voelen huisartsen zich vaak nogal in de steek gelaten. Het voordeel van een structuur als de onze, die het probleem van obesitas behandelt, maar ook de comorbiditeiten, is dat ze één contactpersoon hebben die hun patiënt holistisch zal behandelen”, vervolgt de chirurg .
“Voor patiënten is het een enorme aanwinst om een structuur te hebben die niet alleen medische zorg levert, maar ook een dieetbenadering die enigszins anders is dan wat gewoonlijk wordt aangeboden, aangezien het gaat om een gedragsdieet, psychologische opvolging, en een fitnessruimte, want soms durven patiënten geen voet binnenzetten in een fitnessclub, en een coördinerende verpleegkundige die altijd beschikbaar is om naar hen te luisteren,” voegt Quentin Gaudissart hier nog aan toe.
Heel het preoperatief verslag in 2 dagen
Een speciaal kenmerk van het Equiligne Centre is dat de volledige preoperatieve beoordeling wordt verzameld gedurende een kort verblijf in het ziekenhuis van twee dagen: “Dit is een interventie die vele preoperatieve onderzoeken vereist. Daarom hebben we besloten om deze over twee dagen samen te voegen en gebruik te maken van de nacht in het ziekenhuis om een polysomnografie uit te voeren. Deze procedure voorkomt dat ze meerdere keren vrijaf moeten nemen van het werk. ”
Quentin Gaudissart zegt ook hebben gekozen voor de strengste criteria: “We hebben niet alleen de wettelijke criteria genomen, met name in termen van terugbetaling, maar ook de criteria van de strengste richtlijnen. Dit betekent dat patiënten tenminste 3 keer moeten worden gezien door de diëtist en de psycholoog voor een eventuele operatie plaatsvindt. De preoperatieve behandeling duurt dan gemiddeld 3 tot 6 maanden. Het is ook een significante ingreep waarvan de gevolgen zowel fysiek als psychisch worden onderschat door de patiënten, vandaar het nut en de noodzaak van deze preoperatieve gesprekken. En om de twee weken komt het team bijeen om de dossiers te bespreken. De beslissing om JA te zeggen tegen een operatie wordt dus collegiaal genomen. ”
Verder informeert het team van dr. Gaudissart vanaf het eerste consult, tot aan de follow-up, systematisch de huisarts van de patiënt, zodat ook hij zich bewust is van de genomen stappen en de patiënt een maximale ondersteuning kan bieden.
Bedenk dat voor het recht op een terugbetaling van bariatrische chirurgie, de patiënt een BMI> 40 moet hebben of een BMI> 35 als er ook sprake is van diabetes, en/of slaapapneu en/of met 3 geneesmiddelen ongecontroleerde hypertensie.
Sleeve of by-pass ?
Sommigen zijn voorstanders van de sleeve, andere van de bypass. Volgens dr. Gaudissart gaat het er om de oplossing te vinden die het beste past bij de patiënt. ‘Als we bijvoorbeeld de effecten nemen van de operatie op diabetes, dan tonen vele studies aan dat er geen verschil tussen de sleeve en de bypass. Dit geldt ook wanneer men kijkt naar gewichtsverlies: na één jaar is er geen significant verschil. Nu dient men nog te weten dat de bypass meer contra-indicaties heeft. We moeten dus de voor- en nadelen afwegen met de patiënt. ”
“Ik vertrek vanuit het principe dat in de afwezigheid van een contra-indicatie, de operatie die beter wordt begrepen en beantwoordt aan de wens van de patiënt, waarschijnlijk de beste resultaten oplevert in termen van zowel gewichtsverlies als levenscomfort”, besluit dr. Gaudissart.
* Het multidisciplinaire team bestaat uit dr. Quentin Gaudissart en dr. Christophe Ghys, coördinerende artsen van het centrum, respectievelijk bariatrische chirurg en endocrinoloog, dr. Nicolas Claeys en dr. Jérôme Hervé, bariatrische chirurgen, Jamila Mourabit, psycholoog, Michèle Jamar en Violaine Colonius , diëtisten, Corinne Graffe, fysiotherapeut en Vanessa Verbeurgt verpleegkundige coördinator.