Met meer dan 340.000 behandelde aanvragen per jaar, is het laboratorium van de Chirec ziekenhuisgroep in volle groei. Door de verhuis van verschillende laboratoria naar de Delta site is dr. Nicolas Daoud, diensthoofd klinische biologie, vastberaden om de kwaliteit van het werk, het materieel en de dienstverlening voor artsen en patiënten nog meer op te drijven.
Het is nu aftellen voor de opstart van het nieuwe toplaboratorium. Eind september wordt het nieuw meubilair geïnstalleerd en de apparatuur komt er in de maand oktober zodat het laboratorium vanaf 23 oktober van start kan gaan met het valideren van de apparatuur. Doel is om volledig functioneel te zijn bij de opening van de Delta site op 20 december aanstaande.
Kwaliteit = duurzaamheid
Het motto van dr. Daoud is ‘Kwaliteit is duurzaamheid’. In het nieuwe laboratorium met de laatste nieuwe technologie die beantwoordt aan de meest strikte ISO-normen zal de wachttijd voor de onderzoeksresultaten korter zijn.
“Het hergroeperen van de laboratoria op de Delta site zorgt voor het centraliseren van competenties en ervaringen van diverse teams, maar ook van de meest doeltreffende machines en apparatuur. Daardoor kunnen we sneller reageren op aanvragen en kunnen we ook meer opdrachten aan. Voorlopig handelen we ter plaatse 97% van de aangevraagde analyses af. Door de centralisering krijgen we een grotere kritische massa en kunnen we quasi alle aanvragen zelf verwerken zonder een beroep te moeten doen op andere laboratoria”, aldus dr. Nicolas Daoud.
De verhuis is ook de gelegenheid bij uitstek om nieuwe informaticasystemen te introduceren. “We beschikken er over een superefficiënt informaticaplatform en we zullen de resultaten van de onderzoeken sneller en elektronisch kunnen bezorgen, zonder komaf te maken met de papieren versies. Artsen die dat wensen kunnen de resultaten nog altijd zwart op wit krijgen. En, heel belangrijk, we maken altijd veel werk van het contact met de voorschrijvende artsen. We nemen bijvoorbeeld direct contact met hen in geval van pathologische waarden.”
Open politiek
De nieuwe politiek van het laboratorium is er een van openheid naar huisartsen, specialisten en patiënten in de regio en het aanbieden van een belangrijke logistieke dienstverlening. “We gaan de pendeldienst voor stalen opdrijven en de openingsuren van het afnamecentrum uitbreiden. In een eerste tijd tot 18 uur en daarna nog later, al naargelang de noden. En tenslotte is er ook een parking, vlakbij de ingang van het laboratorium, zodat patiënten in een recordtijd werk kunnen maken van een bloedafname.”
Daarnaast wordt het team van klinisch biologen versterkt. “We hebben twee professoren aangenomen, twee experten die erkend zijn in hun domein, om het team te versterken. Het team van het laboratorium telt negentig voltijdse equivalenten waaronder verpleegkundigen, administratief personeel, kaderpersoneel, technologisch en logistiek personeel. Daarbij komt nog een externe transportdienst, een wachtdienst en negen artsen/biologisch apothekers. In het totaal zullen er meer dan 140 mensen werken in het nieuwe laboratorium.”
En in de nabije toekomst …
“We bestuderen ook de mogelijkheid om aan de voorschrijvende artsen een koerierdienst aan te bieden om de stalen op te halen. We zullen eerst overgaan tot een testfase met gynaecologen. Daarna zullen we de dienst vermoedelijk uitbreiden naar andere specialismen -als die dat wensen- die een voldoende groot volume onderzoeken aanvragen”, aldus dr. Daoud.
Tenslotte is het niet zo dat het nieuwe laboratorium gepaard gaan met de sluiting van alle andere laboratoria. “De eerstelijnslaboratoria op de ziekenhuissites blijven werken, net zoals de afnamecentra in het Edith Cavell ziekenhuis en in het Park Leopold Ziekenhuis”, zo besluit dr. Nicolas Daoud.