Met het toenemende aantal patiënten met chronische pijn en de schaarste van het aanbod op het gebied van pijnklinieken in Brussel, is de Pain Clinic van het Leopoldpark Ziekenhuis een multidisciplinair centrum met een groot rendement. Dr. Jean-Pierre Van Buyten is één van de anesthesisten die deze pijnkliniek wil ontwikkelen en structureren, die nu al zo’n 6000 patiënten per jaar ontvangt en waarvan de activiteit waarschijnlijk nog zal toenemen na de verhuizing naar Delta.
De Pain Clinic Leopoldpark biedt een innovatieve benadering van de behandeling van pijn, met een team van vier anesthesisten die consultaties over pijn voorzien en gebruik maken van de nieuwste geavanceerde technieken en hand in hand werken met een huisarts-algoloog, een psycholoog, en dit samen met de sociale dienst, orthopedisten en neurochirurgen.
Groeiend therapeutisch arsenaal
In de afgelopen jaren zijn de therapeutische mogelijkheden om te vechten tegen de pijn aanzienlijk geëvolueerd. “We hebben nu veel meer behandelingen voor deze patiënten. De behandeling wordt niet langer beperkt tot het voorschrijven van pijnstillers en het plaatsen van epidurales. We hebben nu een reeks specifieke technieken tot onze beschikking “, zegt Jean-Pierre Van Buyten.
Dr. Van Buyten is gespecialiseerd in de technieken van neuromodulatie tegen pijn. “De meest gekende werkwijze van neuromodulatie is de posterieure cordonale stimulatie, dat wil zeggen stimulering van het ruggenmerg, een behandeling die goede resultaten geeft bij neuropathische pijn en waarvan de meest voorkomende indicaties patiënyten zijn die aan de rug zijn geopereerd en een aanhoudende pijn voelen zelfs na de operatie. Maar gezien het feit dat er in Chirec grote afdelingen zijn voor operaties de van de hand en voet, behandelen we ook veel patiënten met neuropathische pijn in de ledematen of de rug na een letsel. Verder wordt neurostimulatie ook gebruikt tegen hoofdpijn of gezichtspijn.”
Een andere benadering voor de behandeling van pijn is op basis van de toepassing van radiofrequentie, wat reeds wijdverbreid is, hetgeen gebruikt wordt tegen chronische pijn in de rug, bij neuropathische pijn, maar ook tegen aangezichtspijn zoals in trigeminale neuralgie.
Terugbetaling : een pijnpunt
En er zijn nog veel meer voorbeelden van nieuwe technieken. Helaas laat in ons land, de terugbetaling op zich wachten, zoals aangegeven door dr. Van Buyten, die ook voorzitter is van de Vlaamse wetenschappelijke vereniging van anesthesisten gespecialiseerd in pijn. “Dit zijn dure technieken, maar duur in eerste instantie. Als na het ontvangen van een van deze technieken, patiënten minder medicatie gebruiken, minder op consultatie gaan, weer aan het werk kunnen, dan is dit natuurlijk een voordeel voor de sociale zekerheid en voor de samenleving in het algemeen. Bovendien hebben talrijke studies aangetoond, dat naast het verminderen van pijn deze technieken op termijn ook een gunstig kosten/baten rapport hebben. ”
Waar zijn we vandaag de dag op vlak van terugbetaling? “Neuromodulatie wordt gedeeltelijk vergoed. En nu hebben we overleg met het RIZIV om de indicaties van de reeds gedeeltelijk terugbetaald technologieën uit te breiden en nieuwe technieken voor vergoeding in aanmerking te laten komen. Maar de vooruitgang is langzaam, terwijl het wetenschappelijk bewijs er is. We hebben gerandomiseerde studies. Bovendien, deze technieken hebben de goedkeuring van de FDA“, zegt de anesthesist.
Het pleidooi van de pijn-anesthesisten bij het RIZIV is nu het volgende. “We hopen dat de meest voorkomende indicaties altijd worden vergoed. het failed spine surgery syndrome vertegenwoordig 85% van de neurostimulatoren die tegenwoordig worden geïmplanteerd in België. Wat betreft de nieuwe technologieën, willen we graag dat ze gelinkt worden aan een gelimiteerd budget, van het type ‘beperkte klinische toepassingen’, zoals reeds bestaat in andere gebieden. Het principe zou zijn dat een peer review commissie de dossiers bestudeert. De resultaten worden geregistreerd en geanalyseerd. Op basis hiervan zou men de indicaties verstandig kunnen uitbreiden.”
Overmatig gebruik van opioïden
Tot slot wijst dr. Van Buyten ook op het overmatig gebruik van opioïden in ons land, vooral bij jonge patiënten. “Meer en meer, moet ik patiënten opnemen voor een ontwenningskuur vooraleer een procedure kan worden uitgevoerd. We zagen dit fenomeen vroeger niet. De morfineconsumptie neemt toe. Maar voor jonge proefpersonen, met uitzondering van kankerpijn, ben ik ervan overtuigd dat dit niet de juiste oplossing is. Daarom is het belangrijk dat huisartsen en andere specialisten samenwerken met de pijnteams voor ze opioïden voorschrijven. ”
Het team van de Pain Clinic van het Leopoldpark Ziekenhuis
- Dr. Lisette Fodderie, Anesthesiologie, algologie, neuro-modulatie, radiofrequenties
- Dr. Agnès Mazic de Sonis, Overleg, evaluaties, counseling, pain management, acupunctuur, voeding
- Dr. Jean-Pierre Van Buyten, Anesthesiologie, algologie, neuro-modulatie, radiofrequenties
- Dr. Annie Deltell, Anesthesiologie, algologie, epidurale therapie, radiofrequenties
- Dr. Larsimont, manuele geneeskunde
- Dr. Valéry Macquaire, Anesthesiologie, verloskundige analgesie, hypnose
- Régine Hermans, Psycholoog
- Pascale Vienne, Fysiotherapie
- Catherine De Greef, algologissch verpleegster
Contact
Pain Clinic – Leopoldpark
Françoise Claris
T: +32 2 434 53 74
Gebouw B, 3e verdieping
painclinic.cpl@chirec.be
Pijnconsultaties zijn ook beschikbaar in St-Anne St-Remi en Eigenbrakel – Waterloo