Wereld COPD-dag (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) vond plaats op woensdag 17 november. Voor deze gelegenheid nodigde de Chirec op de Delta-site, op initiatief van de Stichting Chiesi en in samenwerking met de Belgian Respiratory Society, patiënten uit om te komen fietsen met de afdelingen pneumologie, tabakologie en kinesitherapie.
De specialisten van de Chirec-ziekenhuisgroep sensibiliseerden mensen voor de noodzaak om actief te blijven, te gaan wandelen, te gaan fietsen of een andere fysieke activiteit te doen die de longen in vorm houdt!
Naar schatting 800.000 Belgen lijden aan COPD. Roken is de hoofdoorzaak van de chronische obstructieve longziekte.
Bike Challenge
“Bij Delta was de Bike Challenge een groot succes voor zowel patiënten als verzorgers”, vertelt Christian Van Nieuwenhuyse, ademhalings- en cardiovasculair kinesitherapeut. “Het stelde ons in staat om, ondanks de covid-19 pandemie de synergiën te benadrukken die bestaan in het zorgtraject voor COPD-patiënten sinds de opening van het ziekenhuis eind 2017. Het evenement heeft ook het secretariaat, de communicatieafdeling, de logistieke dienst en de technische dienst op grote schaal gemobiliseerd. Het uitzonderlijke aan dit Bike Challenge COPD Day evenement is de nationale mobilisatie van COPD patiënten en verzorgers, of het nu longartsen, fysiotherapeuten, tabaksverpleegkundigen of verpleegkundigen van de verschillende longrevalidatiecentra zijn. Maar longrevalidatie bij COPD beperkt zich niet tot “fietstherapie”. De behandeling van COPD moet vooral worden beschouwd als een breuk in de gewoonten van de patiënt die gevangen zit in een vicieuze cirkel waarbij de primaire dyspnoe wordt versterkt door de secundaire myopathie. Het Riziv biedt hiervoor een terugbetaling voor ernstige COPD-patiënten voor een totaal van 60 sessies multidisciplinaire behandeling één keer in hun leven”, aldus Christian Van Nieuwenhuyse.
Een multidisciplinair team
Dankzij een optimale uitrusting en de bekwaamheid van een gemotiveerd multidisciplinair team coördineert dr. Matthieu Desplan, specialist in de longrevalidatie, alle zorg met de steun van de fysische geneeskunde om de levenskwaliteit van COPD-patiënten te verbeteren door hun niveau van lichamelijke fitheid te verhogen en hun therapeutische opvoeding te verzekeren.
Alle longartsen zijn blij hun therapeutisch arsenaal aan te vullen met deze gespecialiseerde zorg. In geval van actief roken worden rookstopsessies aangeboden door mevrouw Anne Willot.
De functionele evaluatie, een functionele ademhalingstest en een ergospirometrie- en/of looptest, maakt het mogelijk de resterende functionele capaciteiten te evalueren en de trainingsdrempels te specificeren om de prestaties van elke revalidatiesessie te verbeteren. De patiënt boekt dus comfortabeler en duurzamer vooruitgang.
De longrevalidatie zelf vindt drie middagen per week plaats in een groepsfitnesszaal onder leiding van de gespecialiseerde kinesitherapeuten Sophie Gadenne en Anaïs Voron, en bestaat uit basisoefeningen voor het uithoudingsvermogen, spierversterking en evenwichtsoefeningen. Een keer per week kan de patiënt een beroep doen op hydrotherapiesessies. Het revalidatieprogramma wordt ook afgewisseld met therapeutische voorlichtingssessies over diverse onderwerpen zoals COPD, lichaamsbeweging, dyspneu, activiteiten van het dagelijks leven en voeding.
Een nationaal jaarlijks evenement
“Het was een echt succes, zowel patiënten als verzorgers staan te popelen en zijn enthousiast om deel te nemen aan de volgende editie van de Bike Challenge”, zegt dr. Christophe Compère, hoofd van de afdeling Pneumologie in het Delta Ziekenhuis.
“De COPD-patiënten waren trots deel te nemen aan dit nationale evenement dat hen in de schijnwerpers zette. De fietsuitdaging was uiteraard geen wedstrijd, maar de kracht en de inzet van de patiënten en het personeel waren hartverwarmend. Iedereen gaf alles om zo goed mogelijk te presteren. Alleen daarom al: proficiat!”, zo besluit Anouk Benoit, medisch afgevaardigde van Chiesi.
Om meer te weten over de dienst longrevalidatie, klik hier.