De tijd is voorbij dat over een behandeling werd beslist door één enkele arts: nog in de jaren negentig, had een patiënt een grotere kans te worden behandeld met een operatie, bestraling of chemotherapie afhankelijk van de specialist die hij consulteerde!
Het KCE, het federale expertisecentrum voor gezondheidszorg, heeft onlangs een overzicht gepubliceerd van 10 jaar Multidisciplinaire Oncologische Consulten (MOC), gefinancierd door het RIZIV sinds 2003: tijdens dit overleg worden de verschillende gezondheidswerkers, artsen en niet-artsen samengebracht, met als bedoeling om de patiëntendossiers op een multidisciplinaire manier te bespreken.
Het Chirec Cancer Institute (CCI) viert ondertussen al 15 jaar COM. De eerste multidisciplinaire consulten in het Chirec vonden plaats in 1999. Vandaag organiseert het CCI meer dan 30 MOC’s per maand, waar in totaal meer dan 2.000 gevallen per jaar besproken worden: alle kankerspecialisten nemen hieraan actief deel, en regelmatig bereikt men het aantal van 25 of 30 tijdens één vergadering!
Op basis van deze ervaring wenst het CCI, bij monde van zijn directeur, Prof. Thierry Velu, aanbevelingen opstellen die verder gaan dan deze van het KCE.
Het VERPLICHT maken van de MOC’s
Het CCI is van mening dat elke patiënt RECHT heeft op een multidisciplinair overleg over hun medisch dossier. Dat is waarom het CCI sinds 2008 een kwaliteitshandvest heeft ontwikkeld, ondertekend door alle gezondheidswerkers, waarbij deze laatste zich ertoe verbinden om ALLE NIEUWE PATIENTEN met kanker of bij wie men kanker vermoedt, te bespreken. In maart 2010, in een brief aan Prof. Thierry Velu, directeur van het CCI, schreef de Orde van Geneesheren, bij monde van dr. JP Barroy, voorzitter van de Raad van Brabant: “het Bureau geeft niet alleen een positief advies over het voorstel inzake de ondertekening van dit charter door alle zorgverleners van kankerpatiënten in CHIREC en SARE, maar drukt ook zijn sterke aanmoediging uit over dit initiatief. “
Bespreek problemen in de MOC’s VOOR elke operatie
Behalve het behandelplan van de patiënt, dienen de MOC-discussies altijd te beginnen voordat de operatie wordt uitgevoerd, omdat de internationale aanbevelingen regelmatig verschillende klinische situaties definiëren waarin de overleving of levenskwaliteit van de patiënt wordt verbeterd wanneer een medische behandeling wordt gegeven voordat men overgaat tot een operatie (neoadjuvante benadering). Meer nog, het wordt zelfs aanbevolen om de diagnostische strategie te bespreken die wordt gebruikt om een diagnose van kanker te bevestigen (bvb. punctie, biopsie, excisie, meer agressieve chirurgie of in tegendeel een simpele opvolging).
Overtuigd van het belang van de uitbreiding van de toegang tot de MOC’s vroeger in het zorgtraject, wilde het CCI dat deze bijeenkomsten aanbevelingen uitvaardigen over diagnostische procedures die moeten worden gevolgd, voor de behandeling en het opvolgingsplan. Daartoe heeft het CCI in zijn Kwaliteitshandvest een engagement opgenomen voor artsen om dit aan te bieden aan al hun (vermoedelijke) kankerpatiënten, vóór men overgaat tot de behandeling. Momenteel hebben 170 artsen van Chirec het CCI-charter ondertekend.
“GESPECIALISEERDE” MOC’s organiseren
Het CCI dringt aan op de organisatie van “gespecialiseerde” MOC’s, in tegenstelling tot de “algemene” multidisciplinaire oncologische consulten, zodat de beste specialisten deelnemen aan de MOC’s. Zo kan een MOC gewijd aan een bepaalde oncologische sector zorgen voor een behandeling van hogere kwaliteit dan een algemene MOC: door het behandelen van gespecialiseerde onderwerpen, wordt de deelname van alle betrokken specialisten gestimuleerd, en wordt een discussie met meer diepgang over het klinische dossier mogelijk gemaakt. Bijvoorbeeld, de Breast Clinic van het CCI werd geselecteerd als piloot-eenheid, beoordeeld door het ministerie van Volksgezondheid, in het kader van de conventie “Coördinatie Kwaliteit en Patiëntveiligheid”. 2 van de 11 geselecteerde kwaliteitsindicatoren zijn precies “het aandeel van de vrouwen met borstkanker wiens zaak werd besproken in een MOC vóór de behandeling” en “het gedeelte van de MOC’s waarbij gevallen worden besproken van patiënten met borstkanker die enkel gewijd zijn aan borstkanker.”
Ontwikkelen van MOC’s via TELECONFERENTIES om de huisarts te integreren
In het ideale geval zou voor elke patiënt die het onderwerp is van overleg in een MOC, het standpunt van de behandelende arts, die hem het beste kent, gelinkt worden met de visies van alle aanwezige specialisten. Momenteel zijn de behandelende artsen de grote afwezig zijn op de MOC’s, voornamelijk om redenen van gebrek aan tijd. Hiervoor zou het gebruik van videoconferenties een opportuniteit zijn, zoals in het recente rapport van het KCE wordt voorgesteld. Dit systeem werkt in het CCI al 6 jaar, wat zorgt voor de systematische multi-site samenwerking die eigen is aan Chirec. We zijn van plan om dit systeem open te stellen voor artsen buiten de instelling, met name behandelende artsen, om zo te zorgen voor een optimale behandeling, die het CCI wil bieden aan alle kankerpatiënten.