Ziekenhuis van Eigenbrakel: bariatrische heelkunde krijgt GRACE-erkenning

De dienst bariatrische heelkunde van de Chirec-ziekenhuisgroep in het Braine l’Alleud-Waterloo ziekenhuis kreeg onlangs de GRACE-erkenning, de ‘Groupe Francophone de Réhabilitation Améliorée na Chirurgie’. Wij spraken met dr. Denis Pitot, diensthoofd bariatrische heelkunde.

“Deze accreditatie wordt verleend aan chirurgische diensten die een reeks perioperatieve maatregelen hebben genomen die leiden tot een snelle rehabilitatie van de patiënt na de ingreep. Dit is een garantie dat het risico op complicaties tot het laagst mogelijke niveau wordt beperkt. Dit label is een indicator voor verwijzende artsen van het zorgniveau van een team”, aldus dr.  Denis Pitot.

Verlaagd risico
Voor de patiënt betekent dit een korter ziekenhuisverblijf en een lager risico op heropname. Om dit te bereiken stelt het team voor bariatrische heelkunde van het Braine l’Alleud-Waterloo ziekenhuis voor om verschillende maatregelen te nemen vóór, tijdens en na de operatie. “Pre-habilitatie, een neologisme van pre-opname beleid en revalidatie, zorgt ervoor dat de patiënt in betere conditie in het ziekenhuis aankomt. Wij bieden meer lichaamsbeweging aan en een eiwitrijk dieet dat het volume van de lever vermindert, wat de anesthesie en de chirurgische ingreep vergemakkelijkt”, zo zegt de arts. Zo wordt de patiënt ook een actor in de zorg. “Dit vereist noodzakelijkerwijs een informatiefase en een goede communicatie met de patiënt, waarbij het hele zorgteam betrokken is.

Sneller en beter!
De anesthesie is van het grootste belang omdat ze bepalend is voor de snelle revalidatie van de patiënt na de ingreep. “In onze procedure hebben we het gebruik van morfine tot een minimum beperkt, zodat de patiënt zo veel mogelijk bewust is in de postoperatieve periode. Dit heet RAC of fast track chirurgie. Dat laat toe de patiënt sneller te mobiliseren om het risico op trombose en embolieën te verminderen. Patiënten kunnen na de operatie vrij snel weer eten en drinken. Door hun spijsverteringskanaal te stimuleren, versnellen we hun genezing.” Het doel is niet om patiënten snel te ontslaan, maar om hen in staat te stellen de volgende dag in goede conditie te vertrekken. Het label is één jaar geldig en kan worden verlengd als aan de voorwaarden wordt voldaan. “Ik had het geluk dat het team deze maatregelen snel kon uitvoeren. Dit label is dus een erkenning van de zorg die wij onze patiënten voor, tijdens en na de operatie bieden, zodat zij sneller weer op de been zijn”, besluit dr. Denis Pitot.