In de Chirec-ziekenhuizen wordt een nieuwe geavanceerde behandeling gebruikt om ernstige gehoorproblemen te behandelen. Dr. Patrick Levie, hoofd van de afdeling Hoofd- en Halsaandoeningen van de Chirec-ziekenhuisgroep, en Salim Salman, audioloog van het Sint-Anna Sint-Remi-ziekenhuis en het Medisch Centrum Europa-Lambermont legt de voordelen van dit type implantaat uit. En een patiënt getuigt van de voordelen van de ingreep.
Welke soorten doofheid komen in aanmerking? Wat zijn de oplossingen voor elk type? Welke implantaten zijn mogelijk?
Doofheid is ofwel perceptief ofwel te wijten aan transmissieverlies. Perceptieve doofheid wordt veroorzaakt door een vermindering van de functie van het binnenoor.
De enige behandeling is een hoortoestel: eerst en vooral een klassiek hoortoestel in de uitwendige gehoorgang. Voor ernstiger gehoorverlies is het mogelijk een prothese aan te brengen met een elektrisch piëzospoel die chirurgisch op het aambeeld wordt geklemd (trilprothese die twee jaar geleden werd voorgesteld). In extreme gevallen is een cochleair implantaat nodig.
Over het algemeen kan transmissie-doofheid worden behandeld: een zuiger/piston wordt op de stijgbeugel of rechtstreeks op de plaat geplaatst. Er zijn echter situaties waarin een operatie aan de ossiculaire keten niet werkt. In deze gevallen is het mogelijk om een botverankerd implantaat te gebruiken. Het geluid gaat door dit implantaat en wordt rechtstreeks door het bot naar het binnenoor gezonden. Het bot voert het geluid rechtstreeks naar het slakkenhuis, om het pathologische middenoor te omzeilen. Het voordeel is dat de externe processor om de vijf jaar kan worden vervangen om gelijke tred te houden met de evolutie van de toestellen. In de video is dit het type implantaat dat aan de patiënt werd aangeboden.