Het hele jaar door doet de Chirec-ziekenhuisgroep er alles aan om patiënten bewust te maken van de bijzonder schadelijke gevolgen van roken en het belang om te stoppen met roken.
“Het is niet alleen de afdeling Pneumologie die inspanningen levert. Het is een missie van de hele afdeling (thoraxchirurgie, vaatchirurgie, cardiologie en pneumologie) en in samenwerking met de afdeling Oncologie via het Kankerinstituut”, zo zegt dr. Christophe Compère, hoofd van de afdeling Pneumologie.
De huisarts en de tabakoloog: essentiële partners
“Patiënten die op eigen houtje stoppen met roken, zijn een minderheid”, zegt Anne Willot, tabaksverpleegkundige in het Delta Ziekenhuis. “Huisartsen zijn daarom ontzettend belangrijk bij het opsporen en doorverwijzen van patiënten voor tabaksconsulten. Als er een ziektebeeld is, maar ook als dat er niet is, is het vaak de huisarts die het verschil maakt. Sommige huisartsen gaan zelfs zo ver dat ze nicotineverslaving evalueren. Dit betekent dat wanneer patiënten bij ons komen, ze al een lange weg hebben afgelegd”.
Dr. Compère benadrukt het belang van motiverende gespreksvoering bij het stoppen met roken. “Dit gesprek, uitgevoerd door de tabakoloog, is essentieel. Hij is de sleutelfiguur in het stopproces, omdat hij of zij de patiënt kan begrijpen en hem of haar kan begeleiden naar de weg die het beste bij hem of haar past. En dan, naast de tabakoloog, hebben de huisarts en de specialist op hun beurt een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat het motiverende gesprek weerklank vindt en dat de patiënt het op de lange termijn volhoud zonder tabak, anders is terugval heel goed mogelijk”.
Individuele consulten
In de Chirec-ziekenhuizen ligt de nadruk op individuele consulten. “We zien patiënten in individuele sessies, behalve bij de eerste raadpleging, wanneer ze soms worden vergezeld door een familielid”, zegt dr. Emmanuelle Watelet, long- en tabaksspecialist in het Sint Anna-Sint Remi ziekenhuis.
“Het is mijn taak om samen met patiënten het effect van nicotine en de invloed ervan op hun dagelijks leven te analyseren, zodat ik hen kan helpen bij het ontwikkelen van gedragsalternatieven. Als arts werk ik voornamelijk met nicotinederivaten. Als patiënten me echter vragen naar andere methoden zoals hypnose, acupunctuur[1], enzovoort, verwijs ik ze door en leg ik uit dat dit aanvullende middelen zijn en dat de essentiële behandeling nicotinevervangingstherapie is en blijft voor mensen die ernstig verslaafd zijn”, aldus Dr. Watelet. En natuurlijk wordt er, indien nodig, doorverwezen naar andere zorgverleners zoals psychologen, psychiaters, diëtisten, enz.
“Elektronische sigaretten sluiten we niet uit, maar we bieden ze niet meteen aan omdat ze niet zonder risico zijn”, zegt dr. Catherine Ars, longarts in het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis.
En een cardio-tabakoloog
De meeste tabaksspecialisten zijn longartsen, maar dr. Sonia Velez is cardio-tobakoloog in het ziekenhuis van Braine-l’Alleud: “Ik realiseerde me dat veel patiënten met een hartaanval rokers zijn. Dus besloot ik een opleiding tot tabaksspecialist te volgen, zodat ik deze patiënten zelf kon behandelen en opvolgen. Daarna startte ik een consultatiedienst op voor alle patiënten, ook voor niet-hartpatiënten.”
In het ziekenhuis in Braine l’Alleud is het helpen met het stoppen met roken georganiseerd rond een trio van artsen: een cardioloog, een longarts en een vaatchirurg. “Afhankelijk van welke arts de patiënt het eerst ziet, verwijzen we hem of haar door naar onze collega’s voor screening, aangezien de drie disciplines onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.” Patiënten kunnen daarom op elk van de drie locaties profiteren van geïndividualiseerde, persoonlijke zorg om hen te helpen te stoppen met roken.
[1] Acupunctuur, die tot vorige maand niet werd aangeboden in de Chirec-ziekenhuizen, wordt sinds april toegediend in het Delta Ziekenhuis.