De Brusselse ziekenhuizengroep Chirec opent in haar Medisch Centrum Europa-Lambermont in Schaarbeek een kliniek die zich specifiek richt op overmatige stress en burn-outs. Zo wil de ziekenhuisgroep twee van de belangrijkste aandoeningen van deze tijd aanpakken. Coördinator dr. Michel Libert geeft tekst en uitleg.
Welke redenen waren er voor het opstarten van de kliniek voor stress en burn-out?
In 2014 publiceerde de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een studie die aantoont dat ongeveer 30 procent van de werknemers abnormale stress vertoonde tijdens de werkuren. 10 procent vertoonde tekenen van een burn-out. De kosten van de afwezigheden van werknemers met een burn-out zouden zelfs oplopen tot een miljard per jaar. Er is dus veel werk aan de winkel. Samen met een groep psychologen en therapeuten van het Medisch Centrum Europa-Lambermont dachten we dat het nuttig zou zijn om een specifieke behandeling aan te bieden.
Hoe is het team samengesteld?
We willen de voorkeur geven aan een multidisciplinair team. Daarom hebben we in het Medisch Centrum een team van psychiaters, psychologen, therapeuten en coaches die de patiënt ontvangen en opvolgen in een warme en familiale omgeving.
Welke soort behandeling biedt u aan?
Wanneer de patiënt blijk geeft van een burn-out wordt er binnen de zeven dagen een eerste evaluatie gemaakt, al naargelang de beschikbaarheid. Daarna wordt de patiënt gezien door een teamlid, een arts of een psycholoog. Zo kunnen we onze patiënten een gepaste behandeling, een aandachtig luisterend oor en individuele steun aanbieden, of het nu gaat om stress, een conflict, pesten of een burn-out.
Er worden meerdere benaderingen voorgesteld. Patiënten kunnen op een “stress-out reis” gaan, waar ze acht voormiddagen een atelier volgen dat hen hun eigen emoties en stress beter leert begrijpen en beheersen.
Daarnaast is er ook een mindfulness-programma van acht weken waarbij de patiënten in groep wekelijks via meditatie en gesprekken hun ervaring delen, om zo samen hun burn-out te overwinnen. Er is zelfs een team dat virtual reality gebruikt om tot bepaalde inzichten te komen bij de patiënt.
Hoe zijn de verstandhoudingen met andere zorgprofessionals?
Wij stellen ons ter beschikking als ze iemand willen doorverwijzen, en werken in de allergrootste discretie ten aanzien van de werkgevers van de patiënten. In het algemeen respecteren wij zo veel mogelijk de behandeling die ingesteld werd door de eerstelijnsarts, maar wij hebben ook artsen die het werk kunnen voortzetten wanneer de behandelende arts niet beschikbaar is. Voor ons is de huisarts dé referentiearts.
Secretariaat:
02/434 24 11
stressetburnout.lambermont@chirec.be