Een nieuw centrum voor sportgeneeskunde in Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis

In het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis in Anderlecht werd zopas een centrum voor sportgeneeskunde geopend voor al dan niet sportieve patiënten met locomotorische problemen. Met dit intern locomotorisch cluster krijgt de patiënt gegarandeerd een snelle en doeltreffende behandeling.

De dokters Pierre Saussez en Sandy Moyse, die samen aan het hoofd staan van het locomotorisch cluster, zijn bij uitstek geschikt om meer te vertellen over de veranderingen in het ziekenhuis.

Nadat alle diensten werden geïntegreerd voor het oprichten van het interne locomotorisch cluster, zetten de twee protagonisten alles in het werk om dezelfde structuur op te richten voor patiënten van buitenaf, en dus vooral urgenties. “Het was niet eenvoudig om het cluster op te richten. Het is namelijk bij iedereen een reflex om terug te vallen op het bekende. Daarom moesten we het een en ander een beetje forceren. Iedereen moest zich openstellen voor een andere werkwijze, maar uiteindelijk had dat een positieve impact op de communicatie. Zo hebben we nu vergaderingen waar orthopedisten, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, specialisten in de algologie, reumatologen en sociaal assistenten samen overleggen en naar elkaar luisteren”, aldus Sandy Moyse en Pierre Saussez.

Een gekwetste sporter kan er dus zeker van zijn dat hij snel verzorgd zal worden. “Als een sporter zich zaterdag kwetst op een training, dan wordt hij meteen gezien en kan hij dezelfde dag nog een of meerdere onderzoeken ondergaan, zoals een radiografie of een MRI. Hij krijgt een afspraak met een sportarts, maar wordt ook meteen -indien nodig- doorverwezen naar het team van kinesitherapeuten of orthopedisten”, vertelt dr. Pierre Saussez.

Communicatie in de eerste lijn
“Door het werken in een cluster, kunnen we ook meer flexibel zijn bij de behandeling omdat andere zorgverstrekkers toegankelijker zijn dan voordien”, aldus dr. Pierre Saussez. “We wilden er met het cluster zeker van zijn dat de patiënt meteen weet dat bij de zorg sprake is van synergie, en dat hij alle vertrouwen kan hebben in de behandeling”, zegt dr. Sandy Moyse.

De communicatie met eerstelijnsartsen is aanzienlijk verbeterd met behulp van diverse apps, maar ook en vooral omwille van de wil om hem te verzekeren dat zijn patiënt zo snel mogelijk behandeld zal worden. “Wij willen werk maken van een vertrouwenssfeer. Huisartsen worden overigens betrokken bij de behandeling.” Het is duidelijk: in het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis in Anderlecht kan de sportieve en niet zo sportieve patiënt er zeker van zijn dat hij alle aandacht krijgt.

Contact:
Dr. Laurent Simar, sportgeneeskunde, 0475/95.06.70
Dr. Kambiz Sharif, Radioloog, 0471/68.33.85