Dr. Philippe El Haddad al tien jaar algemeen medisch directeur van CHIREC

Het is alweer tien jaar geleden dat dr. Philippe El Haddad het roer overnam als algemeen medisch directeur bij CHIREC. Dit is een gelegenheid om terug te blikken op een decennium waarin deze privéziekenhuisgroep sterker werd met de oprichting van het nieuwe Delta-ziekenhuis, de verdere ontwikkeling van de ziekenhuisvestigingen in Eigenbrakel en Anderlecht en de dagklinieken.

Wat zijn de grootste veranderingen bij CHIREC in tien jaar tijd?
Philippe El Haddad: Tussen 2014 en 2024 was het grootste project de voltooiing en opening van de Delta-site. Niet alleen in architectonisch opzicht, maar vooral in medisch opzicht. Het is een enorm succes. In 2018 hebben we 18% meer opnames uitgevoerd dan in 2017 op de sites Cavell en Parc Léopold. In 2019 steeg onze activiteit met nog eens 9%. In twee jaar tijd hebben we dus 27% groei van onze medische activiteit geregistreerd. Sindsdien, met uitzondering van 2020 en 2021, blijft onze medische activiteit groeien met 2 tot 3% per jaar.

Dankzij ons medisch project hebben we het kliniekstatuut van onze Brusselse instellingen omgevormd tot het statuut van een algemeen ziekenhuis met een echte spoedgevallendiensten, wachtdiensten, een organisatie gebaseerd op divisies en afdelingen… met behoud van – en dat is een prestatie – de gepersonaliseerde geneeskunde die het DNA is van Chirec.

In tien jaar tijd zijn onze ziekenhuizen opleidingsziekenhuizen geworden. Dit was al het geval in Braine-l’Alleud, maar veel minder in Cavell en Parc Léopold. In 2024 zullen we 85 huisartsen in opleiding hebben in ons ziekenhuis en 36 opleidingsverantwoordelijken. Deze dynamiek zal ons in staat stellen om onze teams te verjongen, want de huisartsen die bij ons werken willen nadien terugkomen naar Chirec.

In het verleden werden patiënten geworven door artsen om geopereerd en onderzocht te worden in onze klinieken. De afgelopen tien jaar is het percentage patiënten dat via de spoedeisende hulp in het ziekenhuis wordt opgenomen gestegen van 10% bij Cavell naar 25% bij Delta, wat neerkomt op ongeveer 55.000 patiënten per jaar. In totaal komt 32% van de ziekenhuisopnames bij Chirec van onze drie spoedeisende hulpafdelingen.

We hebben veel werk verzet om onze spoedgevallendiensten te ontwikkelen. In Cavell werden iets minder dan 19.000 patiënten per jaar opgenomen op de spoedgevallendienst en in Parc Léopold tussen 7.000 en 8.000 patiënten per jaar. Bij Delta hebben we in het eerste jaar 42.000 patiënten opgenomen. Daarnaast hebben we 2 van de 3 weken een Smur-afdeling, in samenwerking met de Iris Ziekenhuizen Zuid en de Sint-Jan kliniek.

U hebt ook een organisatie gecreëerd op basis van medische divisies en afdelingen.
Sinds drie jaar organiseren we onze komst op de Delta-site. Voor de twee ziekenhuissites, Cavell en Parc Léopold, hebben we voor één enkel hoofd aangesteld per afdeling en per divisie… Artsen en verplegend personeel hebben elkaar leren kennen en leren samenwerken. De beste manier om samen te werken is communiceren. Dat heb ik geleerd als arts op de spoedeisende hulp.

We hebben ook onze medische diensten uitgebreid. We hebben traumatologen, oncologen, internisten aangenomen… Dankzij deze veranderingen is de zorg veelomvattend geworden, waarbij patiënten niet alleen voor een specifieke pathologie worden behandeld, maar als geheel.

Veel patiënten en artsen kunnen getuigen dat het principe “de patiënt centraal” – dat dierbaar was voor voormalig minister De Block – realiteit is in Chirec. Dit wordt weerspiegeld in de architecturale aanpak, in de focus op de patiënt, die verzorgd wordt in het medisch centrum dat gewijd is aan zijn of haar pathologie – voor een traumatologisch probleem bijvoorbeeld, bevinden de consultatie, de röntgenfoto, het gipsverband, enz. zich allemaal op dezelfde plaats. De hele organisatie is ontworpen om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken voor de patiënt.

De Delta-sita is zeer aangenaam voor zowel personeel, artsen als patiënten.

Hebben jullie architecturale plannen voor de sites Braine-l’Alleud en Ste-Anne St-Remi (SAR)?
We hebben financiering gekregen om het ziekenhuis van Braine-l’Alleud gedeeltelijk te herbouwen. Deze verbouwing zal de organisatie ook in staat stellen om te evolueren naar het voorbeeld van de Delta-site, met de nadruk op de doorstroming van patiënten. Onze site in Braine-l’Alleud blijft goed functioneren en blijft een aantrekkelijke locatie in Waals-Brabant.

In Ste-Anne St-Remi hebben we ook onze medische activiteiten ontwikkeld met de benoeming 2 jaar geleden van dr. Anne Fostier als Chief Medical Officer van de site. In 2024 steeg de medische activiteit met 5%. We gaan de infrastructuur van dit ziekenhuis verbeteren, dat recenter is dan Braine-l’Alleud, dat dateert uit 1978. We hebben al een polikliniek voor het bewegingscentrum en een nieuwe afdeling oogheelkunde. De keuken en de personeelskantine worden gemoderniseerd.

Hoe ontwikkelt uw medische activiteit zich?
Over het geheel genomen verwachten we voor onze drie ziekenhuizen een toename van onze medische activiteit met 3% ten opzichte van 2023. De verschuiving naar ambulante zorg zet door. We nemen jaarlijks 125.000 patiënten op in het ziekenhuis. 60% van onze activiteit wordt ambulant uitgevoerd en 40% op conventionele opnamebasis. We gaan de Edith Cavell-site ontwikkelen door de voltooiing van een groot dagziekenhuisproject in januari 2026, met vier operatiekamers, twee endoscopiekamers en 15 recovery-bedden.

Met de opening van dit dagziekenhuis kunnen we de wachtlijsten op de Delta-site terugdringen. De artsen zijn heel blij dat ze in Cavell kunnen werken in een kleinere structuur op menselijke schaal.

Daarnaast gaan we het laboratorium tegenover het Delta ziekenhuis verplaatsen om ruimte te besparen, zodat we een nieuwe opnameafdeling kunnen openen.