Op 2 oktober hebben het CHIREC en de Iris Ziekenhuizen Zuid een nieuw paramedisch interventieteam (PIT) ingehuldigd, dat gezamenlijk wordt beheerd door de twee ziekenhuisgroepen. Met al zeven tot acht uitrukken op de eerste dag zal deze PIT de medische noodhulp in de zone Brussel-West versterken.
“We hebben de erkenning van het PIT samen aangevraagd, om er zeker van te zijn dat we die zouden krijgen”, leggen Philippe El Haddad, Algemeen Medisch Directeur van het CHIREC, en Catherine Goldberg, Algemeen directeur van de Iris Ziekenhuizen Zuid, gezamenlijk uit. “Met dit PIT kunnen we de bevolking een essentiële dienst aanbieden. En door deze dienst om de beurt, telkens om de twee weken, te verzorgen, kunnen we de kosten drukken. Die zijn relatief hoog, aangezien er twee teams van vier personen nodig zijn (een team op de site Bracops en het andere op de site Sint-Anna Sint-Remi ) plus al het materiaal. Het is een enorme investering voor onze ziekenhuizen, maar we zijn klaar om deze dienst aan te bieden.”
Bovendien zijn de twee ziekenhuisgroepen gewend om samen te werken, aangezien ze al jaren een MUG (mobiele urgentiegroep) aanbieden in samenwerking met de Kliniek Sint-Jan.
Dit PIT overbrugt de kloof tussen de 112-ziekenwagens en de MUG en vormt een passende reactie op een breed scala aan noodsituaties, terwijl het de MUG ontlast voor de meest kritieke gevallen.
Het paramedisch interventieteam bestaat uit een gespecialiseerde verpleegkundige intensieve zorgen en spoedgevallen, twee ambulanciers van het Rode Kruis en een referentiearts die 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar is via een vast toegewezen telefoon en een telegeneeskundesysteem waarmee de monitoring van de patiënt op afstand kan worden bekeken. “Dit systeem om informatie te versturen, is erg praktisch. Vroeger moesten we ECG-resultaten faxen met onze telefoons. Die waren niet goed leesbaar. De referentiearts kan nu meteen de gegevens analyseren die door de verpleegkundige in het PIT werden verstuurd. Het bespaart tijd en is doeltreffender bij de behandeling van hartproblemen, beroertes enz.”, zegt Xavier Malfroot, hoofdverpleegkundige van de spoedgevallendienst van Sint-Anna Sint-Remi.
In een PIT kan de verpleegkundige, dankzij een systeem van staande orders, ook heel wat behandelingen toedienen, van pijnstilling/behandelingen bij acute pijn tot verzorging bij nakende bevallingen. Daarbij werkt de verpleegkundige voortdurend nauw samen met de ambulanciers en de referentiearts.
Dit project en deze samenwerking weerspiegelen het gezamenlijke engagement van de twee ziekenhuisgroepen om de kwaliteit van de spoedeisende hulp en de dienstverlening aan de bevolking voortdurend te verbeteren. “Het is belangrijk om onze krachten en vaardigheden te bundelen, vooral omdat de financiële middelen onder druk staan”, aldus Jean Spinette, burgemeester van Sint-Gillis, die de opening bijwoonde. Er zijn momenteel een honderdtal paramedische interventieteams actief in België.