Het project hing al enkele maanden in de lucht, maar nu is het officieel: het Endometriosecentrum werd in oktober opgestart in het Delta Ziekenhuis. Dr. Valérie Buyck, gynaecoloog, en dr. Vincent Dierieck, abdominaal chirurg, ontwikkelden een zorgpad als antwoord op de groeiende vraag naar behandeling voor endometriose.
“We hebben endometriose altijd al behandeld, maar typisch voor de ziekte is dat ze multidisciplinaire zorg vereist. Na verloop van tijd realiseerden we ons dat het voor patiënten het beste zou zijn om een zorgpad op te zetten. En op basis daarvan zijn we gaan samenwerken met alle betrokkenen,” zegt dr. Buyck.
Een multidisciplinair team
Het multidisciplinaire team bestaat uit vier gynaecologische chirurgen, een gynaecoloog gespecialiseerd in bekkenechografie, een gynaecoloog gespecialiseerd in medisch geassisteerde voortplanting, radiologen, een abdominaal chirurg, een uroloog, twee gastro-enterologen voor endoscopische echografie, een algoloog, een voedingsdeskundige die ook psycholoog is en een diëtist.
Het contactpunt voor deze nieuwe kliniek: endometriose.delta@chirec.be. Het adres is er voor huisartsen, behandelend gynaecologen en patiënten zelf.
Een coördinator
Om de kliniek te coördineren, werd een coördinerende secretaresse aangesteld. “Zij ontvangt de e-mails die naar dit adres worden gestuurd en maakt een afspraak met een van de verwijzende gynaecologen en de verschillende afspraken die nodig zijn voor de controles”, zegt dr. Valérie Buyck.
“Patiënten kunnen contact met haar opnemen via e-mail of telefoon. Zij is de schakel tussen de patiënten en de verschillende medewerkers van het Endometriosecentrum.”
Multidisciplinair overleg
Een van de speciale kenmerken van het Endometriosecentrum is dat elke patiënt het onderwerp zal zijn van een multidisciplinair overleg. “Dit multidisciplinair overleg heeft één keer per maand plaats. We bekijken elk geval en beslissen samen over een therapeutische optie voor de patiënt”, aldus de gynaecoloog.
Aangezien een van de doelstellingen van de kliniek is om de eerste beoordeling van de patiënt binnen een maand af te ronden, heeft het ziekenhuis besloten om NMR-slots te reserveren voor deze patiënten om lange wachtlijsten voor deze onderzoeken te voorkomen. “Deze organisatie voorkomt de bottleneck die NMR was”, aldus de gynaecoloog.
Een endometrioseregister
Vandaag wordt de incidentie van endometriose geschat op 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Maar België heeft geen endometrioseregister. “We hebben besloten dat al onze patiënten zullen worden opgenomen in een register dat we opstarten”.