Hoofd-halskanker: een kanker die vaker voorkomt dan men denkt

De drie ziekenhuissites van Chirec zijn perfect uitgerust voor patiënten met een verdacht hoofd-halsletsel. Ze worden vaak doorverwezen door huisartsen en ook door tal van specialisten.

Hoofd-halskanker verwijst naar zeldzame kankers van het bovenste deel van het spijsverteringskanaal en is de vierde meest voorkomende vorm van kanker bij mannen met meer dan 2500 nieuwe gevallen per jaar , zo blijkt uit gegevens van het Belgisch Kankerregister. De meeste kankers zijn plaveiselcelcarcinomen en worden geassocieerd met een voorgeschiedenis van roken en alcoholgebruik.

Ondanks alle medische vooruitgang van de afgelopen jaren, blijft hoofd-halskanker een ernstige ziekte met een relatieve overlevingskans van 78% na  één jaar die tot ongeveer 55% daalt na vijf jaar. De behandeling van deze kankers vereist vaak een complexe en altijd een multidisciplinaire aanpak. Een kankerpatiënt moet altijd de beste zorg krijgen en dat is een van de belangrijkste bekommernissen van elke zorgprofessional in de Hoofd- hals Oncologie Kliniek.

De Hoofd- hals Oncologie Kliniek, die al tien jaar deel uitmaakt van Chirec Cancer Institute ontwikkelde zich inmiddels tot een topkliniek gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met kanker van de mondholte, orofarynx, hypofarynx en strottenhoofd, en ook voor de behandeling van diepe tumoren van de nek, speekselklieren, schedelbasis en gezichtshuid.

Een coördinerend oncologisch verpleegkundige zorgt voor een snelle behandeling van de patiënt die wordt doorverwezen naar het meest geschikte gespecialiseerde consult.

Specifieke diagnostische apparatuur (flexibele endoscopie, MRI, Pet-scan, enz.) is beschikbaar op de drie ziekenhuissites zodat elke patiënt snel geholpen kan worden.

Elk klinisch geval wordt vervolgens besproken tijdens een multidisciplinaire oncologisch consult waar de belangrijkste zorgverstrekkers de behandeling voorstellen die het meest geschikt is voor elke patiënt, rekening houdend met het tumorstadium, de locatie en de  specifieke karakteristieken van elke patiënt. De huisarts, de bevoorrechte tussenpersoon in de zorg voor de patiënt, wordt van elke stap op de hoogte gebracht en wordt vaak ingeschakeld bij de therapeutische beslissing. Behandelingen die een zware (radiotherapie) of specifieke (chirurgische) ingreep vereisen, worden uitsluitend in het Delta Ziekenhuis uitgevoerd.

Ten slotte zullen tijdens het hele therapeutische proces veel zorgverstrekkers (logopedist, voedingsdeskundige, onco-psycholoog, tabaksspecialist, tandartsen, enz.) op het juiste moment worden ingeschakeld voor revalidatie mogelijk en een zo adequaat mogelijke sociaal-professionele re-integratie.

Dr. Thierry Ladner

Cancer_logos_750