De afdeling Neurochirurgie, onder leiding van professor Frédéric Collignon, werd zopas uitgerust met een nieuwe technologie, als een van de eerste in Europa, die een navigatiesysteem combineert met een robotscanner in een volledig digitale operatiekamer.
Deze technologie stelt de chirurg in staat om zonder bestraling en met grote precisie spinale implantaten te plaatsen tijdens zogenaamde minimaal invasieve lumbale fusie procedures. De operaties worden uitgevoerd door middel van kleine incisies om devascularisatie en denervatie van de paravertebrale musculatuur te verminderen. Deze minimaal invasieve ingreep verkort de opnameduur in het ziekenhuis en stelt patiënten in staat hun activiteiten sneller te hervatten. Vanwege de moeilijke toegang van wervelstructuren is deze techniek sterk afhankelijk van efficiënte beeldvorming.
Voor de intrede van deze technologie, soms ‘spinal navigation’ genaamd, moest de chirurg een beroep doen op tal van radiografieën wat de stralingsdosis aanzienlijk verhoogde voor patiënten, artsen, assistenten en verpleegkundigen.
De nieuwe techniek biedt heel wat voordelen:
1. De methode maakt het mogelijk om met beperkte straling te werken voor de patiënt en geen straling voor de chirurg, de assistenten en het verplegend personeel, omdat het grootste deel van de operatie wordt uitgevoerd zonder dat er beelden met radioscopie gemaakt moeten worden en omdat de implantatie van het materiaal gebeurt met behulp van een robotarm die zich precies positioneert op de plaats waar het implantaat moet komen.
2. De precisie van de nieuwe technologie is groter dan die bij conventionele chirurgie, wat de kans op succes van de procedure vergroot en het risico op chirurgische verwikkelingen verkleint.
3. De minimaal invasieve chirurgische procedure is veiliger en doeltreffender waardoor de patiënt sneller herstelt.
Met deze technologie kan de chirurg dus nauwkeuriger te werk gaan en het risico op verwikkelingen zoveel mogelijk beperken.