In België is het aantal huidkankers de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, het aantal nieuwe gevallen dat jaarlijkse wordt geregistreerd steeg van 11.000 in 2004 naar 37.000 in 2015. Vandaag schat men dat één op de vijf mensen ooit geconfronteerd wordt met een vorm van huidkanker, en één op 75 met een melanoom.
In de afgelopen jaren traden er belangrijke veranderingen op in de behandeling van huidtumoren. Dat was ook het onderwerp van de tiende editie van de vergadering van de Dermatological Oncology Clinic van het Chirec Cancer Institute (CCI) die ook dit jaar een succes was. Naast de therapeutische aspecten is het ook essentieel om het belang van preventie en screening te benadrukken.
De opsporing van huidkanker bestaat uit een nauwgezet onderzoek van de hele huid. Het wordt aanbevolen voor iedereen en vanaf de kindertijd. De aanbevolen screeningsfrequentie is jaarlijks, maar kan variëren in functie van individuele factoren.
Factoren die het risico op huidkanker verhogen, zijn een lichte huid, blond of rood haar en een huid die moeilijk bruint. De aanwezigheid van veel moedervlekken, naevi (meer dan 40), grote laesies (meer dan 8 mm) of onregelmatige laesies zijn ook risicofactoren. Persoonlijke of familiegeschiedenis van huidkanker, het nemen van immunosuppressieve geneesmiddelen, intense blootstelling aan UV-stralen (door levensstijl of leven in een tropisch land) en ernstige zonnebrand in de kindertijd zijn ook risicofactoren.
De dermoscopie, toegepast door dermatologen, is een eenvoudige en gemakkelijk te gebruiken methode voor de vroege diagnose van melanoom of andere verdachte vlekken. De vergroting (tien keer groter) maakt het mogelijk om heel belangrijke details aan he licht te brengen voor de differentiaaldiagnose. In de praktijk gebruiken dermatologen een aanpak die niet alleen rekening houdt met de klinische kenmerken van de laesie, maar ook met de vergelijkende analyse van de laesie met alle naevi. Een gepigmenteerde laesie is des te verdacht omdat het verschilt van de andere (lelijke eendje-fenomeen). Het maken van digitale foto’s is een extra hulpmiddel voor patiënten met meerdere risicofactoren. Het maakt een zeer nauwkeurige vergelijking van afbeeldingen mogelijk.
Om de toename van het aantal huidtumoren te stoppen, is preventie van essentieel belang: we moeten ons bewust worden van de gevaren van de zon en UV-stralen en er moeten beschermende maatregelen worden genomen. De kankerpreventie- en screeningskliniek van het Chirec Cancer Institute maakt onder meer werk van de identificatie van risicopatiënten.
Dr. Emmanuelle Steels, Consultatie opsporing, Kliniek voor Dermatologische Oncologie, van het Chirec Cancer Institute (CCI)
Dr. Laurence Gordower, coördinator van de Kankerpreventie en -opsporing kliniek van het Chirec Cancer Institute (CCI)
Prof. Thierry Velu, directeur van het Chirec Cancer Institute (CCI)
> Download hier de brochure van de Kliniek voor Preventie en Kankeropsporing