Slaapapneu treft een groot aantal mensen. De oorzaken zijn divers en meestal zijn er meerderde oorzaken. Dat is de reden waarom een multidisciplinaire aanpak belangrijk is. Dat heeft het Basiliek-ziekenhuis goed begrepen. Twee specialisten van het team: orthodontist Sophie Leroy en NKO-arts Mehdi Khamaktchian lichten de aanpak toe.
Zoals u weet is apneu-slaapsyndroom een slaapstoornis gekenmerkt door een afname of stopzetting van de ademhalingsstroom. De bovenste luchtwegen, maar ook de sinus maxillaris en de tong zijn betrokken. Het is belangrijk om met al die elementen rekening te houden om een behandeling voor te stellen.
“Inderdaad, de vorm van de kaak, de positie van de tanden, de tractie op de tong zijn allemaal belangrijke elementen, net zoals de kenmerken van de neus of de keelholte”, zegt dr. Mehdi Khamaktchian. “Screening is essentieel, vooral voor kinderen”, zegt Sophie Leroy. “Bij kinderen kunnen we een probleem het beste zo vroeg mogelijk aanpakken. Tandartsen zien een groot aantal patiënten per jaar. Ze zijn daarom uitermate goed geplaatst om de anatomische structuren die bij deze pathologie betrokken zijn, te evalueren. We hebben in de Basiliekkliniek een screeningapparaat dat mandibulaire bewegingen detecteert, wat de wachttijden voor bijkomende onderzoeken verkort.”
Verschillende onderzoeken
Naast het maxillofaciaal onderzoek zijn twee bijkomende onderzoeken soms aangewezen: de polysomnografie en de endoscopie. Het eerste onderzoek is gekend en dient om apneu op te sporen of zelfs de oorzaken ervan. Een endoscopie onder verdoving om de anatomische oorzaak (en) van de apneu dynamisch op te sporen. “We kunnen tijdens deze procedure ook controleren of sommige behandelingen aangewezen zijn zoals een mandibulaire orthese”, zegt Mehdi Khamaktchian. “Tijdens deze procedure simuleren we een propulsie van de onderkaak, net als een mandibulaire prothese, om te kunnen uitzoeken of het helpt om del luchtwegen vrij te maken.”
Al deze onderzoeken laten toe om de behandeling aan te passen door beter de oorzaak of oorzaken identificeren. In het ideale geval moet de behandeling curatief zijn en niet palliatief zoals de CPAP.
Multidisciplinair…
Dit is de reden waarom het Basiliek ziekenhuis een pool van specialisten heeft met NKO-artsen, orthodontisten, slaapartsen, longartsen, logopedisten, enz. “We werken veel met myofunctionele therapie, omdat de tong en de positionering ervan een belangrijke rol speelt bij het optreden van symptomen. Deze therapie kan naast de KNO-chirurgische behandeling worden geïmplementeerd en is curatief, in tegenstelling tot CPAP of mandibulaire prothesen”, zegt Sophie Leroy.
Het is belangrijk om de patiënt te kunnen doorverwijzen naar een multidisciplinair team bij klachten van vermoeidheid, slaperigheid overdag, maar ook therapieresistente hypertensie, type 2-diabetes, hoofdpijn (vooral s’ morgens), bruxisme, gastro-oesofageale reflux, nachtelijk ontwaken en een verminderd libido. Bedenk dat het slaapapneu-syndroom 5% van de bevolking ouder dan 45 jaar treft.
> Meer info
De dienst NKO bevindt zich op alle sites en behandelt patiënten van alle leeftijden met een medisch of chirurgisch probleem “neus-keel-oren”. De specialisten behandelen alle aandoeningen in de NKO-regio, van het stellen van een diagnose tot aan de behandeling. NKO is een onmisbaar onderdeel van de hoofd-halscluster die op eenzelfde site de diensten oftalmologie, stomatologie, tandheelkunde en cervico-maxillo-faciale chirurgie bundelt.