De verhuis naar Delta was de gelegenheid om de dienst Nucleaire Geneeskunde te vernieuwen. Dankzij de twee gammacamera’s gekoppeld aan een CT, kan de dienst preciezere functionele onderzoeken aanbieden. De kwaliteit van de onderzoeken en de follow-up van de resultaten blijft gewaarborgd.
“We wachten op een derde toestel dat dit jaar nog komt”, zegt dr. Max Lonnaux van de dienst nucleaire geneeskunde. Gamma-CT-koppeling maakt hybride beeldvorming mogelijk die de onderzochte weefsels beter karakteriseert.
Naast de klassieke indicaties voor botscans, densitometrieën, schildklieronderzoeken en oncologie, maakt de apparatuur de functionele exploratie mogelijk van het spijsverteringskanaal en de galwegen, en van het pulmonaal, cardiaal of neuro-endocrien stelsel.
De nucleaire geneeskunde maakt deel uit van de dienst radiologie. Dit is handig omdat er altijd beroep gedaan kan worden op de mening van een radioloog. Verder kan colectuur van de beelden een maximum aan informatie extraheren.
Niet-radioactieve functionele tests behoren ook tot de mogelijkheden, net zoals ademhalingstest met ureum of lactose. “Die onderzoeken worden uitgevoerd op de dienst Nucleaire Geneeskunde, terwijl ze geen radioactieve isotoop gebruiken”, zegt dr. Max Lonneux.
Een persoonlijke en toegankelijke aanpak
“Alle patiënten worden persoonlijk gezien door een arts-specialist. We hebben een directe aanpak, we onderzoeken de patiënt opnieuw om na te gaan of het aangevraagde onderzoek overeenstemt met de klinische vraag”, aldus dr. Max Lonneux.
De dienst, verspreid over de sites Delta, Cavell, Sint-Anna Sint-Remi, Braine-L’Alleud – Waterloo en het Basiliek Ziekenhuis, heeft het voordeel van de proximiteit. Via het secretariaat kan men een afspraak boeken binnen de week en spoedgevallen worden de dag van de aanvraag behandeld.
“Voor alle dringende onderzoeken nemen we contact met de voorschrijvende arts. Sommige onderzoeken hebben een vitale impact die snelle communicatie vereist. Er is geen echte hotline, maar het callcenter van het secretariaat is altijd toegankelijk. Huisartsen kunnen er zeker van zijn dat ze met een arts van de dienst kunnen spreken om hun vraag te verduidelijken. Alle samenvattingen worden de dag van het onderzoek geschreven en gevalideerd, en de verslagen worden naar de voorschrijvende arts verstuurd via MediBridge/MediMail. De beelden zijn meteen online beschikbaar op de Portaalsite Medische Beeldvorming.”
Dr. Lonneux wijst op de meerwaarde van het werken met een zorgtraject. “Op de multidisciplinaire oncologische vergaderingen op Delta, Sint-Anna Sint-Remi en in Braine-l’Alleud is altijd een arts aanwezig. Er is een nauwe samenwerking tussen alle specialismen en wij verzekeren de therapeutische follow-up in het Chirec Cancer Institute.”
Het blijft wachten op de implementatie van een forfaitaire tarificatie om die interdisciplinariteit te verbeteren.
Een kwaliteitscertificaat
De apparatuur, de communicatie en de samenwerking zijn essentieel voor de kwaliteit van de werking van de dienst, en het kwaliteitsbeheer is net zo belangrijk. Sinds december 2016 heeft de afdeling nucleaire geneeskunde van Chirec als enige in Brussel de ISO 9001: 2015-norm behaald. Deze certificering voldoet aan de basisvereisten op het gebied van kwaliteitsmanagement. Continue en dynamische verbetering is de kern van certificatie, klantgerichtheid en betrokkenheid van het verplegend personeel. Elke disfunctie in de patiëntstroom is het onderwerp van een evidence based, geïntegreerde benadering om een oplossing te vinden. De oplossing wordt bewaakt en gecontroleerd. “Deze certificering betreft niet alleen het respect voor stralingsbescherming, maar ook de garantie van een hoogwaardige informaticadienst en een doeltreffend beheer van incidenten”, zo besluit dr. Max Lonneux.
> Klik hier voor meer informatie over de dienst Nucleaire Geneeskunde